Vi är nog många som plöjde bibliotekets hästhylla när vi var yngre. Favoriterna var Pia Hagmars Klara-böcker, Heartland-böckerna av Lauren Brooke och såklart Joanna Campbells Fullblods-böcker från Polluxklubben! Jag tror inte att jag är ensam om att vilja läsa om hästar även som vuxen, eller? Jag hoppas inte det i alla fall! Tyvärr är det inte längre lika roligt att läsa om 10 åringar som åker på sitt första ridläger och liknande, så här kommer några tips som funkar för oss äldre.
 
- Du och jag och vi (2013) är en hästbok för vuxna av ovan nämnda Pia Hagmar! Den handlar om fyra kvinnor (Lisbeth, Annika, Linn och Ellen) som har häst i samma stall. Utöver att de ses varje dag och sköter hästarna tillsammans har de inte mycket gemensamt. De lever alla olika liv, och tror att de känner varandra. Men allt är inte som det verkar och för en av dem pågår farliga saker bakom kulisserna som tvingar kvinnorna samman ännu mer. 
 
- Veterinären (2014) av Gertrud Hellbrand handlar om Kristin. Hon återvänder till sitt barndomshem, en hästgård i Östergötland, för att göra ett radioreportage efter att ha bott till Stockholm ett längre tag. Kanske var flytten till Stockholm en flykt, men från vad egentligen? På gården är saker som de brukar, men ändå inte. Ett avelssto ska begravas och den destruktiva ryttartalangen Carro är spårlöst försvunnen. 
 
- Expert på att rodna (2008) av Katarina Von Bredow är ingen uttalad hästbok, och den riktar sig till ungdomar i åldrarna 12-15 men jag vill ändå ta med den här. Boken handlar om Natalie, vars mamma gifter sig med en man som bor på en gård på landet där det finns ett stall med islandshästar. På gården finns också den nya mannens son, Jerker, som alla i den nya skolan tycker är så snygg. I stallet finns den tystlåtne stallkillen. Och i skolan finns det nya gänget, som inte är alls som kompisarna i Natalies gamla skola. Natalie tror att hon är kär i Jerker, det borde hon väl vara? Hon för lära sig rida och upptäcker att hästarna och stallet är en fristad när resten av livet strular. 
 
- Mannen som kunde tala med hästar (1995) av Nicholas Evans är väl mest känd som film. Filmen är bra, men boken är bättre! Två tonårsflickor på hästar blir påkörda av en lastbil. En dör, en överlever med allvarliga skador. Hennes häst är så illa skadad att den kanske borde ha avlivats, men av någon anledning räddas den. Men i huvudet är den inte som förut. Familjen håller på att gå isär efter tragedin, och Annie, mamman i familjen, tar till drastiska åtgärder. Hon och dottern Grace tar hästen Pilgrim och åker tvärs över landet till en ranch för att träffa mannen som kan tala med hästar. Det är sista utvägen.
 
- Ryttare (1998) av Jilly Cooper är inte helt lätt att få tag i på svenska, men den finns på engelska under titeln Riders. Den utspelar sig på den Engelska landsbydgen och handlar om ett gäng hoppryttare som mer än allt vill stå i rampljuset och tjäna pengar. Läsaren får en inblick i topparna och dalarna inom den slutna cirkeln av elityttare. Endast en kan stå som vinnare i slutändan. Jilly Cooper har fler böcker med hästtema (bland andra Jump) men Ryttare sägs vara den bästa.
 
 
Har ni några fler tips?
 
 
 
 
Boktips, Hästböcker för vuxna,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej