Amanda Hellberg är en svensk författare som sedan länge bor i England. Hon har skrivit böckerna om Maja Grå som är en slags skräck-deckar-serie; Styggelsen, Döden på en blek häst, Tistelblomman och Snögloben. Maja Grå är en ung tjej (uppskattningsvis 19 i första boken och runt 23 i sista) med förmågor andra inte har. Hon kan förnimma saker om de döda. 
 
Böckerna är definitivt läsvärda för den orädda! Det är oerhärt uppfriskande att läsa om en tjej som tagit steget från tonåren men ändå inte är helt vuxen än. 
 
Följande texter kan innehålla mindre "spoilers", dock ingenting annat än det en ändå kan läsa själv på Adlibris, Bokus etc. 
 
Styggelsen kom ut 2008. Maja är 19 år och får sommarjobb som städare på en vårdcentral. En helt vanlig tjej. Men plötsliga attacker av något som verkar vara övernaturliga syner får henne att inse att hon kanske inte är så vanlig ändå. I synerna hemsöks hon av Singa, även hon en ung tjej, som under 40-talet tillsammans med sin far arbetade som kringresande andeskådare. En spännande bok som definitivt ger dig rysningar!
 
I Döden på en blek häst har Maja hunnit bli 20, och hon börjar lägga händelserna i Styggelsen bakom sig. Hon flyttar till Oxford i England för att gå på en anrik konstakademi, men det är inte den enda anledningen. För många år sedan försvann Majas mamma spårlöst och hon hittas nu mördad i Brighton. Maja måste få veta vad som hände. Hon samarbetar med polisen och hennes förmåga att se andra kan bli lösningen. Samtidigt som Maja brottas med känslorna kring mammans död händer märkliga och läskiga saker på skolan, och mitt i allt träffar hon den buttre oljemålaren Jack. 
 
Tistelblomman är huset som Maja och Jack flyttar in i, det ligger i ensligt beläget i en liten by i Skottland. Något är definitivt fel i huset, något ont måste ha hänt där tidigare. Ingen annan i byn vågar ens sätta sin fot där. Men Jack vet inte att Maja har synska förmågor, och hon vill inte berätta det. Därför kan hon heller inte tala om den osaliga närvaron hon känner där. Maja får ett jobberbjudande hos polisen tack vare förmågorna dock, där de kan vara till stor hjälp. Det är svårt att hålla allt hemligt för Jack dock, och när han reser bort en tid går allt väldigt, väldigt fel. VARNING: Kan bli väldigt läskig att läsa ensam i ett mörkt rum!!!
 
Den fjärde boken om Maja Grå heter Snögloben. Genom den speciella utredningsgruppen Maja jobbar i kallas hon in till ett storslaget vinterbröllop som gått snett. Brudgummen har blivit bestialiskt mördad med bruden som enda vittne. Alla gästerna är misstänkta och Majas förmåga gör att hon måste vara med på förhören och hjälpa till. Hon upptäcker snart en koppling till en rad olösta mord, och någon inser att hon vet, och vakar över varje steg hon tar. Samtidigt har Jack insjuknat i en depression och behöver henne, men plötsligt blir både han och Maja väldigt personligt indragna i morden och Maja måste ta reda på sanningen innan det är för sent.
 
 
 
 
Boktips,

Liknande inlägg

1 kommentarer

Emma

16 May 2014 10:21

Jag har bara läst Döden på en blek häst och Tistelblomman men jag gillade dom så jag borde läsa dom andra också...

Kommentera

Publiceras ej