Året är 1943, det är sommar i England och andra världskriget har sitt grepp om Europa. Rose är på gränsen mellan att vara tjej och ung kvinna. Hon och hennes syster Diana blir evakuerade till en liten by vid havet där de ska spendera sommaren. Ett missförstånd gör att kvinnan de ska bo med inte dyker upp och systrarna bestämmer sig för att klara sig själva. Rose har spenderat en tid på internatskola vilket hon avskyr och det är en frihet att bo ensamma i ett hus och kunna cykla var de vill när de vill. Hon ägnar sommaren åt att skriva, vara i antikvariatet som ägs av Alec, undersöka huset och dess historia och att umgås med Derry som säger att han är kär i henne. Men är hon kär i honom? Det blir en fantastisk sommar och Rose måste till slut gå över gränsen till vuxenlivet. 
 
En liten kärlekssång går numera bara att få tag på som begagnad, själv hittade jag mitt exemplar på Myrorna för 10 kronor. På engelska säljs den dock fortfarande hos bland andra Adlibris, under titeln A Little Love Song. Det är en av mina favoritböcker och passar alldeles utmärkt att läsa nu när sommaren är här! 
 
Bildkälla: 1 & privat.
 
 
Boktips,
Gillar du Twilight-böckerna? Älskar du att försvinna in i smöriga kärlekshistorier? Har du en grej för vampyrer? Då har vi ett supertips till dig!
 
Alla själars natt (2011) av Deborah Harkness handlar om Diana Bishop. Hon är häxa, men det vill hon inte låtsas om eller veta av, och därför blev hon istället forskare. Hon arbetar med sin studie på Bodleian Library i Oxford när hon hittar ett gammalt, förhäxat manuskript. Det är många som vill åt det; häxor, vampyrer, demoner, men bara Diana som kan röra det. Snart kan hon inte hålla magin borta från sitt liv längre då förföljelsen från de som vill åt manuskriptet börjar bli farlig. Hon möter vampyren Matthew och de blir motvilligt kära i varandra. Vampyrer och häxor är av naturen fiender, men världen ställs nu på ända. 
 
 
 
Jag har själv läst boken och skäms lite för hur mycket jag gillade den! Jag har vanligtvis en stark motvilja för liknande romantik och märkliga kvinnosyn, men Alla själars natt är för spännande för att lägga ifrån sig.
 
På engelska heter boken A Discovery of Witches, och en tvåa finns ute under titeln Shadow of NightI juli ska den tredje och avslutande delen, The Book of Life, komma ut och jag kan knappt vänta!
 
 
Bildkälla: 1, 2 & 3
Boktips,
Vi är nog många som plöjde bibliotekets hästhylla när vi var yngre. Favoriterna var Pia Hagmars Klara-böcker, Heartland-böckerna av Lauren Brooke och såklart Joanna Campbells Fullblods-böcker från Polluxklubben! Jag tror inte att jag är ensam om att vilja läsa om hästar även som vuxen, eller? Jag hoppas inte det i alla fall! Tyvärr är det inte längre lika roligt att läsa om 10 åringar som åker på sitt första ridläger och liknande, så här kommer några tips som funkar för oss äldre.
 
- Du och jag och vi (2013) är en hästbok för vuxna av ovan nämnda Pia Hagmar! Den handlar om fyra kvinnor (Lisbeth, Annika, Linn och Ellen) som har häst i samma stall. Utöver att de ses varje dag och sköter hästarna tillsammans har de inte mycket gemensamt. De lever alla olika liv, och tror att de känner varandra. Men allt är inte som det verkar och för en av dem pågår farliga saker bakom kulisserna som tvingar kvinnorna samman ännu mer. 
 
- Veterinären (2014) av Gertrud Hellbrand handlar om Kristin. Hon återvänder till sitt barndomshem, en hästgård i Östergötland, för att göra ett radioreportage efter att ha bott till Stockholm ett längre tag. Kanske var flytten till Stockholm en flykt, men från vad egentligen? På gården är saker som de brukar, men ändå inte. Ett avelssto ska begravas och den destruktiva ryttartalangen Carro är spårlöst försvunnen. 
 
- Expert på att rodna (2008) av Katarina Von Bredow är ingen uttalad hästbok, och den riktar sig till ungdomar i åldrarna 12-15 men jag vill ändå ta med den här. Boken handlar om Natalie, vars mamma gifter sig med en man som bor på en gård på landet där det finns ett stall med islandshästar. På gården finns också den nya mannens son, Jerker, som alla i den nya skolan tycker är så snygg. I stallet finns den tystlåtne stallkillen. Och i skolan finns det nya gänget, som inte är alls som kompisarna i Natalies gamla skola. Natalie tror att hon är kär i Jerker, det borde hon väl vara? Hon för lära sig rida och upptäcker att hästarna och stallet är en fristad när resten av livet strular. 
 
- Mannen som kunde tala med hästar (1995) av Nicholas Evans är väl mest känd som film. Filmen är bra, men boken är bättre! Två tonårsflickor på hästar blir påkörda av en lastbil. En dör, en överlever med allvarliga skador. Hennes häst är så illa skadad att den kanske borde ha avlivats, men av någon anledning räddas den. Men i huvudet är den inte som förut. Familjen håller på att gå isär efter tragedin, och Annie, mamman i familjen, tar till drastiska åtgärder. Hon och dottern Grace tar hästen Pilgrim och åker tvärs över landet till en ranch för att träffa mannen som kan tala med hästar. Det är sista utvägen.
 
- Ryttare (1998) av Jilly Cooper är inte helt lätt att få tag i på svenska, men den finns på engelska under titeln Riders. Den utspelar sig på den Engelska landsbydgen och handlar om ett gäng hoppryttare som mer än allt vill stå i rampljuset och tjäna pengar. Läsaren får en inblick i topparna och dalarna inom den slutna cirkeln av elityttare. Endast en kan stå som vinnare i slutändan. Jilly Cooper har fler böcker med hästtema (bland andra Jump) men Ryttare sägs vara den bästa.
 
 
Har ni några fler tips?
 
 
 
 
Boktips, Hästböcker för vuxna,

Liknande inlägg